De bladeren vallen van de boom, de temperaturen nemen af en de regenbuien toe. Oftewel, het koude seizoen is officieel aangebroken! En wat is er op dat moment fijner dan binnen in de keuken een heerlijk stoofvlees gerecht bereiden? En een extra bijkomstigheid? Dat is natuurlijk dat je ’s avonds ook nog eens geniet van een heerlijke maaltijd. Wij delen ons geheime stoofvlees recept met je.
De herfst is hét stoofschotelseizoen bij uitstek
De benodigde ingrediënten voor je stoof
Voor het maken van stoofvlees voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 gram riblappen
- 1 el bloem
- 1 ui
- 300 gram winterpeen in blokjes
- 2 el tomatenpuree
- 1 el mosterd
- 1el ketjap
- 1 knoflookteentje
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 330 ml bockbier, bijvoorbeeld van Hertog Jan
- 200 ml runderbouillon
- 80 gram ontbijtkoek
- Peper en zout
- Ongezouten roomboter

De bereidingswijze
Stap 1. Dep het vlees in een dun laagje bloem. Verhit een beetje olie en ongezouten roomboter in een braadpan en bak het vlees op hoog vuur rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en bak de uien in het vet van het vlees.
Stap 2. Voeg de tomatenpuree, mosterd en ketjap toe. Bak even aan. Doe daarna ook de laurier, kruidnagel, het bockbier en de runderbouillon toe. Kruimel ook de ontbijtkoek erdoor. Zorg dat het vlees net onder water staat.
Stap 3. Laat het vlees op laag vuur minimaal 4 uur pruttelen, roer af en toe door en voeg als het nodig is extra bouillon toe. Doe het laatste half uur ook de wortel erbij.

De benodigde tijd
Houd er rekening mee dat je dit stoofgerecht niet zomaar in een handomdraai hebt gemaakt. Het duurt minimaal 4 uur voordat het vlees al pruttelend uit zichzelf uit elkaar valt. Gebruik je de slowcooker? Ga er dan vanuit dat het een uur of 8 moet pruttelen op de lage stand en een uur of 6-7 op de hoge stand. Controleer het gewoon zo nu en dan even. De baktijd hangt namelijk van verschillende factoren af, bijvoorbeeld de grootte van het vlees, de temperatuur en de pan. Heb je nog over en staat je stoofvlees een nachtje in de koelkast? Lucky you! Dat komt de smaak alleen maar ten goede.
Wil je meer lezen over stoofgerechten? Lees dan verder op lifestyle blog mensgoodlife













