Regie nemen over je gezondheid
Regie nemen over je gezondheid

Regie nemen over je gezondheid

Als man in je prime is het belangrijk om zelf regie te nemen en te houden in je leven. Dan zit je lekker in je vel. Door alle afleidingen in de huidige tijd vind je dit misschien moeilijk. Voor je het weet zit je te lang scrollend op je telefoon je tijd te verdoen. Tijd die je ook had kunnen besteden om goed voor jezelf te zorgen in de vorm van sport, gezond eten en sociale activiteiten.

Herken je dit bij jezelf? Zorg er voor dat je de regie weer pakt. Een begin kan zijn om je zorgverzekering voor het nieuwe jaar goed door te nemen en alvast plannen te maken hoe jij aan je gezondheid wilt werken in het nieuwe jaar.

Kies bewust voor je gezondheid

Bij voorkeur besteed je zelf voldoende aandacht aan je gezondheid, zodat je minder snel aanspraak hoeft te doen op je zorgverzekering. Hoe doe je dit? Je kunt ervoor kiezen om je gezondheid in te delen in enkele gebieden die aandacht verdienen.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor eten, sporten, mentale weerbaarheid, sociale activiteiten, zorgen voor anderen en persoonlijke kwaaltjes. Schrijf deze blokken op en ga dan eens na hoe je jezelf stap voor stap kunt verbeteren op elk gebied. Dit betekent in het kort: slechte gewoonten er uit en goede gewoonten er in.

Kwaaltjes

De categorie, ‘persoonlijke kwaaltjes’, biedt je inzicht in jouw unieke pad. Voor de een kunnen dat schimmeltenen zijn, de ander heeft misschien moeite met plassen. Er is geen reden om je te schamen voor zaken die nu eenmaal zijn zoals ze zijn.

Tegelijkertijd kan je een stap zetten door een afspraak te maken bij de huisarts om jouw persoonlijke kwalen te bespreken. Belangrijk daarbij is ook dat je weet hoe je zorgverzekering er uit ziet, zodat je niet verrast wordt wanneer iets niet vergoed wordt. Check je zorgverzekering voor 2024 en ervaar rust doordat je financieel ook in je gezondheid investeert.

Committeer jezelf

Bij alle veranderingen die succesvol zijn, hoort een commitment aan jezelf en steun van anderen. Wat helpt is om je groeideeën op bijvoorbeeld het gebied van gezond eten kenbaar te maken aan je naasten. Maak een duidelijke afspraak met wat je gaat doen. Afhankelijk van je situatie kun je er voor kiezen om niet te veel te eten, niet te laat te eten, gevarieerder te eten, veganistisch te eten etc. Kies wat voor jou belangrijk is.

Gezonde portie zelfvertrouwen maakt gezond

Hetzelfde geldt voor de andere categorieën. Als je een keer in de week sport, maar je merkt dat je beter in je lichaam zit bij twee keer in de week sporten. Spreek dan met jezelf af dat je dit de komende 3 maanden gaat doen. Zoek ook je grenzen op tijdens het sporten als je je mentale weerbaarheid wil laten toenemen. Ook sociale activiteiten hebben een positieve invloed op je gezondheid, mits je je comfortabel voelt in je gezelschap. Wanneer in je omgeving veel drank wordt geconsumeerd, maar jij weet eigenlijk dat je dit niet wil, kies dan bewust om hier niet langer aan mee te doen. Wanneer je keuzes voor jezelf maakt, krijg je meer zelfvertrouwen en ook dat draagt bij aan een goede gezondheid.

Zorgen voor anderen maakt gezond

De categorie ‘zorgen voor anderen’ is heel belangrijk voor mannen. Van oudsher heeft de man de taak om zijn vrouw, kinderen en tribe te beschermen. In deze tijd ziet die zorg er anders uit, maar weet dat jij je goed voelt wanneer je dienstbaar bent aan anderen.

Let er wel op dat dit pas op een gezonde manier kan, wanneer je in staat bent om goed voor jezelf te zorgen. Anders bestaat de kans dat je jezelf juist wegcijfert en daar heeft niemand baat bij. Stappen die je hier kunt zetten zijn zorgdragen voor je ouders die steeds ouder worden, je kind helpen ergens goed in te worden, of je vrouw een lekkere massage geven.

Je gezondheid staat voorop

Leef gezond en ontdek de tips voor meer zekerheid in je leven op lifestyle nieuws blog mensgoodlife.