nieuwe-baan-zo-schrijf-jij-een-goed-cv
nieuwe-baan-zo-schrijf-jij-een-goed-cv

Nieuwe baan? Zo schrijf jij een goed cv!

Ben jij op zoek naar jouw droombaan? Oververhitte arbeidsmarkt of niet, jij zet natuurlijk je beste beentje voor. Maak een curriculum vitae waar niemand nee tegen kan zeggen en volg deze tips voor je cv op:

Tip 1: Inhoud inhoud inhoud

Het belangrijkste van je CV is dat het overzichtelijk jouw ervaringen in kaart brengt. Gemiddeld doen recruiters in 6 seconden een eerste review op je curriculum vitae. Een recruiter of werkgever heeft geen uren de tijd om jouw CV door te spitten en wil dus gemakkelijk een overzicht krijgen van wat jij meeneemt als je zou starten in het team. The essentials? Neem altijd de volgende punten mee in je CV.

Persoonlijke informatie

Je begint natuurlijk met wat gegevens over jezelf. Zo heeft de lezer meteen een beeld van jou. Voeg hier ook eventueel linkjes naar je eigen website of LinkedIn-pagina toe, en vergeet je foto niet. Een foto zegt natuurlijk meer dan duizend woorden en mag daarom niet ontbreken.

Opleiding en stages

Dan gaan we even terug in de tijd. Wat voor opleidingen heb jij allemaal gedaan? Denk aan: basisschool, de middelbare, hogere opleidingen, etc. En vergeet vooral de stage niet, dat laat zien dat je wat extra werkervaring hebt. 

Jouw opleidingen zet je trouwens niet in chronologische volgorde, maar omgekeerd. Bovenaan zet je wat je het meest recent hebt afgerond!

Werkervaring

Ook hier mag de meest recente ervaring bovenaan. Noem bij jouw werkervaring natuurlijk de banen (functie-titel met omschrijving en hoelang je dit gedaan hebt) die jij gehad hebt die aansluiten bij de wensen van de vacature. Zo val jij zeker in de smaak!

Ben jij een echte leider? Toon dit dan in je cv met behulp van deze tips over leiderschapsvaardigheden en val meer op tussen de andere kandidaten.

Jouw vaardigheden

In vacatures wordt ook vaker gevraagd naar ervaring met bepaalde programma’s of werkwijzen. Daarom krijgen jouw vaardigheden een apart plekje op je cv. Laat dus weten dat je bijvoorbeeld goed bent met computers of dat je graag in groepen werkt. 

Certificaten en diploma’s

Heb jij training Excel gedaan, heb jij een cursus chinees gevolgd of heb je een (vrachtwagen)rijbewijs? Ook dit hoort thuis op je cv!. Zeker als het goed past bij de functie waar je op solliciteert.

Talenten en hobby’s

Je cv mag best wat weggeven van wie jij bent als persoon. Noem dus ook jouw (bijzondere) talenten en (relevante) hobby’s. Denk bijvoorbeeld aan: koken, klussen, honden trainen of fotograferen. 

Tip 2: hou je CV kort en krachtig

Met jouw cv geef je een werkgever of recruiter een kort overzicht van jouw loopbaan. De werkgever of recruiter moet in één oogopslag zien of jij geschikt bent voor de baan waarop je solliciteert. In één oogopslag; de lengte van je cv speelt dus een belangrijke rol. Je cv mag niet te lang zijn! Een cv van twee pagina’s is daarom het beste uitgangspunt. Probeer je daaraan te houden en maak keuzes in de informatie.

Past jouw bak aan ervaring niet op een CV van twee pagina’s? Denk dan eens na over hoe je verschillende punten kunt samenvoegen.

Tip 3: Pas de tekst en look-and-feel aan op de functie

Om meteen een goede indruk te maken moet jouw cv er natuurlijk uit springen! Ga daarom aan de slag met jouw basis-cv en pas hier en daar wat aan op jouw potentiële nieuwe baan. Wat voor belangrijke eisen staan er in de vacature? Sluit jouw cv daar naadloos op aan? Zorg ervoor dat de match zo goed mogelijk is!

Tip 4: Controleer alles goed!

Iedereen maakt weleens een type- of spelfout, maar voor een nieuwe werkgever staat dat natuurlijk bijzonder slordig. Let hier dus even extra op! Niet helemaal zeker? Laat je cv dan even controleren door een vriend of familielid.

Klaar voor die volgende stap? Enjoy Goodlife!

Ontdek meer succesvolle mannen verhalen op mannenblog mensgoodlife.